Opera

OPERA2DAY & New European Ensemble

De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha

woensdag

15

februari
2023

20:15 - 22:45 uur
Met pauze

Grote Zaal

Prijs € 35,-
incl. garderobe en pauzedrankje

19:15 | Inleiding Opera2day

LNP

woensdag

15

februari
2023

20:15 - 22:45 uur
Met pauzeGrote Zaal

Prijs € 35,-
incl. garderobe en pauzedrankje

19:15 | Inleiding Opera2day

LNP

Reis mee door de vele werkelijkheden van De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha. Een gloednieuwe opera naar de beroemde roman van Cervantes, met nieuwe muziek waarin ook een hoofdrol is weggelegd voor middeleeuwse muziek uit talrijke landen en culturen.

In deze volledig nieuw gecomponeerde opera is Don Quichot de welvarende eigenaar van een internationale holding, met werknemers uit alle hoeken van de wereld. Ondanks zijn rijkdom is zijn leven monotoon en betekenisloos. Op zoek naar een zinvoller bestaan dagdroomt hij over lang vervlogen tijden. Daarbij worden de grenzen tussen realiteit en fantasie vloeibaar. Hij waant zich een ridder en ziet de mensen om zich heen als dienaars, jonkvrouwen of tovenaars. Alle betrokkenen raken verwikkeld in een even wonderbaarlijk als ontroerend levensverhaal.

Cervantes’ roman De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha is een van de bekendste werken uit de wereldliteratuur. Het werk behandelt thema’s als de kloof tussen een mooie droom en de harde realiteit, de toenemende botsingen tussen culturen en het streven naar je eigen plek in een globaliserende wereld. Don Quichot lijkt een waanzinnige, maar de vraag rijst: kiest hij die rol niet actief? Want wie is er nu echt gek geworden: Don Quichot, of de wereld om hem heen? Tijd voor een nieuwe opera. Over: de herovering van de fantasie.

Het New European Ensemble werkt voor deze productie met het Italiaanse La Fonte Musica, gespecialiseerd in middeleeuwse muziek. Samen brengen ze het universum van Don Quichot tot klinken. Componist Vanni Moretto verwerkt daarbij voor de middeleeuwse fantasieën van Don Quichot in zijn partituur composities uit die periode. Concept en libretto zijn van Stefano Simone Pintor.

Inleiding
Philip Ruitenberg vertelt tijdens de inleiding meer over de muziek, de roman Don Quichot van Miguel de Cervantes, het libretto en over de verschillende interpretaties en invalshoeken bij de productie. Daarbij gebruikt hij onder meer korte video’s, muziekfragmenten en historische beelden. Ook vertellen de regisseur, componist en leden van de cast in korte videoclips over de opera.

Schrijfworkshop
Is taal ZEG MAAR JOUW DING? En lijkt het je leuk om met jouw verhaal een bijdrage te leveren aan de voorstelling De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha? Meld je dan nu aan voor de creatieve schrijfworkshop van Opera2Day! En extra leuk: ga een week later gratis mee naar de opera zelf.
 
Op dinsdag 7 februari 2023 organiseert Opera2day van 19:00 tot 22:00 uur een gratis creatieve schrijfworkshop bij Stadsschouwburg De Harmonie. Voor iedereen van 16 tot 100 jaar en ouder, van beginner tot geoefende schrijver.

In drie uur tijd dompel je jezelf onder in de wereld van Don Quichot en schrijf je onder leiding van een docent van Opera2day op één a4-tje jouw Don Quichot avontuur. Op woensdag 15 februari ga je dan samen gratis naar de adembenemende opera zelf in De Harmonie.
 
Wil je meedoen? Meld je dan nu aan via www.opera2day.nl/verhalenmakers
Tot dan!


Regie en libretto: Stefano Simone Pintor
Muziek: Vanni Moretto
Dirigent: Hernán Schvartzman
Scenografie: Herbert Janse,
Kostuums: Mirjam Pater

Een avontuurlijke opera over de herovering van de fantasie

"[Stefano Simone] Pintor toont met deze opera zijn enorme talent, eruditie, gedrevenheid en veelzijdigheid." Theaterkrant

"Het is ook genieten van de muziek, een mix van middeleeuwse composities en modern werk, met een vleugje Spanje en Noord-Afrika, prachtig live gespeeld door New European Ensemble." Theaterkrant

“Zeer vermakelijk en met prachtige muziek.” ★★★ NRC

 

Deel deze voorstelling:   E-mail