Jongerentheater

Winterwater

Feikes Huis & Studio Figur

vrijdag

1

maart
2024

20:30 uur

Bovenzaal

Prijs € 16,50
incl. garderobe

VANAF 14 JAAR

korting met dbiebpas

vrijdag

1

maart
2024

20:30 uurBovenzaal

Prijs € 16,50
incl. garderobe

VANAF 14 JAAR

korting met dbiebpas

Met poppen, tekeningen, maquettes, livecinema en muziek werken figurentheatergezelschap Studio Figur, Rieks Swarte en productiehuis Feikes Huis samen in deze nieuwe beeldende voorstelling. Gebaseerd op de debuutroman van Lex Paleaux, waarin een nieuwsgierig kind uit een Fries dorp met verwondering de wereld bekijkt. Iedereen neemt steeds meer afstand van hem en zijn eenzaamheid wordt zo ondraaglijk, dat hij verandert in een rebelse tiener.

Het verhaal:
Winterwater is gebaseerd op de debuutroman van Lex Paleaux (2020) - een fictief verhaal gebaseerd op feiten. Het gaat over een onbevangen kind, dat met verwondering de wereld bekijkt. Hij groeit op in een traditioneel Fries dorp, met zijn strenggelovige Friese moeder, zijn Franse vader en twee oudere broers. Met oneindige nieuwsgierigheid stelt hij van jongs af aan grote vragen, maar behalve zijn Pake wil eigenlijk niemand die horen. Het wordt de jongen steeds pijnlijker duidelijk dat hij anders is dan zijn omgeving. Gelukkig vindt hij troost bij Freddy Mercury, de hond van de buren en in zijn grote fantasie. 

Naarmate Lex ouder wordt neemt iedereen steeds meer afstand van hem. Hij begrijpt niet waarom alles gaat zoals het gaat. Als tiener wordt zijn eenzaamheid ondraaglijk en zijn kinderlijke verwondering slaat om in rebellie, onhandelbaar gedrag en een steeds grotere existentiële wanhoop.

"Ten tijde van de Coronacrisis kwam naar boven hoe belangrijk het is om het te hebben over de mentale en fysieke gevolgen van eenzaamheid. Zo kwam ik er persoonlijk achter dat het gevoel van mijn bestaansrecht direct gekoppeld is aan de aanwezigheid van de mensen die ik liefheb. De stijl van Lex Paleaux is heel beeldend: we zien de wereld en beleven de wereld door de ogen van het kind. Het boek voelt filmisch aan en we willen dat de voorstelling dat gevoel ook heeft. Alsof je een intiem inkijkje krijgt in Lex zijn leven, waarin hij je bij de hand neemt en alles laat zien." Noufri Bachdim, Regisseur van Studio Figur


Credits:
Concept & regie: Noufri Bachdim 
Concept & vormgeving: Rieks Swarte 
Poppen: Pluck Venema & Rieks Swarte
Scenario: Heleen Verburg 
Muziek: Sebastiaan Bax 
Dramaturgie: Pol Eggermont 
Spel: Pluck Venema, Tim Hammer, Nick Bos e.a. 
Kostuums: Vita Coenen 
Naar de roman van: Lex Paleaux.
Fotogarafen: Paulina Matusiak & Eddy Wenting

Voor de onzichtbare, onhoorbare, maar onmisbare

 

Deel deze voorstelling:   E-mail