Jeroen Spitzenberger over 'Cyrano'

"Toen ik een jaar of 23 was wist ik al dat ik ooit Cyrano wilde gaan spelen. Er zijn altijd bepaalde rollen waar je meer affiniteit mee voelt. Al realiseerde ik me ook dat ik op dat moment nog te jong was voor deze rol. Cyrano is een man die een leger aanvoert, die gedesillusioneerd is in de liefde, maar die tegelijkertijd denkt: ik tel nog mee, en ik wil nog wel een poging wagen. Een rol dus voor iemand die ook al een klein leven achter zich heeft. Je kunt deze rol eigenlijk pas na je 40e echt goed spelen, denk ik. Ik ben dus altijd geduldig geweest ten aanzien van deze droomrol, maar hij was altijd in the back of my mind.
En toen belde regisseur Jasper Verheugd me dus op met de vraag of ik Cyrano wilde spelen en was het binnen een kwartiertje beklonken. Het was voor ons wel meteen duidelijk dat we een goede moderne bewerking van de tekst nodig hadden. Toneelschrijver Jibbe Willems heeft de tekst voor ons op virtuoze wijze de 21e eeuw in gesleept met zijn geweldige bewerking. Cyrano is een toneelstuk dat draait om de kracht van taal en in deze versie van Jibbe is dat niet anders. Ik hoop dat ik die taalvondsten van Jibbe straks helemaal goed uit m'n strot krijg. En dan gaan we ook nog eens schermen én is er live muziek. Jasper heeft de lat heel hoog liggen en daar hou ik van.
Op het toneel, als dat zaallicht uitgaat, begint er een reis die twee uur later pas weer eindigt. Dan kun je je in de tussentijd niet verschuilen als acteur. Dat maakt het heel anders dan een filmopname. We staan als spelers met z'n tienen op het podium, en iedere avond is het weer een team effort om de voorstelling tot een goed einde te brengen. Op toneel acteer ik vaak ook anders dan voor de camera. De rol van Cyrano heeft zoveel vlees op de botten. De taal is echt je wapen. Je staat daar gewoon met een lamp op je kop en twee pagina's tekst. Ga dan maar zorgen dat je zo'n zaal meekrijgt.

Zwakte als brandstof

Soms zijn we als mensen veel meer geneigd ons te focussen op onze zwaktes, dan op onze kracht. En dat is ook de manier waarop ik kijk naar Cyrano. Een succesvol man met aanzien die het geschopt heeft tot legerleider. En toch zit die neus hem zo ongelooflijk dwars. Maar het gaat natuurlijk helemaal niet alleen maar over die neus, het gaat over zijn zelfbeeld. Ik denk dat voor Cyrano zijn neus een soort masker is. Een weerspiegeling van de manier waarop mensen naar hem kijken. En dat die zwakte voor Cyrano zelf uiteindelijk ook zijn brandstof wordt. We willen met de voorstelling ook een spiegel voorhouden aan het publiek. Om die wereld te laten zien waarin we leven, de oordelen die iedereen continu over elkaar velt. Zonder ons Cyrano te richten op dat wat ons verbindt, onze kwaliteiten."
Cyrano de Bergerac is een toneelstuk uit 1897 van Edmond Rostand. Rostand baseerde zijn verhaal op een dichter die echt leefde in het Parijs van de 17e eeuw en die ook écht een grote neus had. Vele acteurs gingen Jeroen Spitzenberger al voor als Cyrano. Beroemd is de verfilming van de originele tekst uit 1990 met Gérard Dépardieu. In 2021 kroop Peter Dinklage voor een film in de huid van Cyrano. Voor zijn eerste eigen musicalproductie waagde Joop van den Ende zich ook aan het stuk in 1992. Bill van Dijk speelde toen de rol van Cyrano.
Onze nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van nieuwe voorstellingen, aanbiedingen en nog veel meer!
Welke nieuwsbrief wil je ontvangen?

Mis niets: het laatste theaternieuws, updates en info over nieuwe kaartverkoop in je inbox.

Een wekelijkse update en tips voor iedereen tussen 12 en 29 jaar.

Aanmelden

Zoeken

Agenda

Pagina's

Laat je inspireren