Bedankt voor #150 jaar De Harmonie

Bedankt, dat je er bent!

Dit jaar vieren we ons 150-jarig bestaan. Van een sociëteit is De Harmonie uitgegroeid tot een schouwburg waar lokaal, regionaal en (inter)nationaal toptalent een podium vindt voor publiek uit even zoveel streken. Een schouwburg waar iedereen welkom is, en waar iedereen wel een relatie mee heeft. Hier vinden op vele manieren betekenisvolle ontmoetingen en verbindingen plaats. In eerste plaats met publiek en artiesten. Die emotioneren, inspireren, betoveren, verrassen en zetten aan het denken. 
Dat we er zijn hebben we te danken aan jou, ons publiek, en de gemeenschap. Aan de gemeente, raadsleden, burgemeesters, wethouders, maatschappelijke en culturele organisaties, onderwijsinstellingen, directies, besturen, vrienden, sponsoren, vrijwilligers, programmeurs, technici en zoveel ander personeel. Dankbaar maken we ons op voor de volgende 150 jaar. Met meer energie dan ooit.
 
 

Ons jubileumprogramma

Als dank aan jou hebben we een speciaal jubileumprogramma samengesteld. Met een jaar lang elke maand een jubileumvoorstelling inclusief een diverse randprogrammering, in samenwerking met veel organisaties. We zoeken elke keer naar verbinding met lokale partners en/of naar verankering in concrete groepen in gemeente Leeuwarden of in Friesland. Lees vooral door, zorg dat je erbij bent en reserveer nu alvast. Wij zorgen dat we klaarstaan.
 
Je herkent alles rondom ons jubileumjaar door het speciale #150jaar logo.
je had ook prima
een blauwe bloem
die bloeit één lente lang
kunnen planten
of een torenvalk
die de zoveelste toren werd
 
maar je zette een stel stoelen op het plein
 
waar een Fries achter een rood gordijn
in een Deense prins veranderde
voor een veehouder die daarnaar
komt kijken vanuit het donker
een net pak met een stel klompen eronder
 
bedankt daarvoor
tuurlijk, je kunt naar buiten gaan
en een lichtgrijs ballonnetje loslaten
en het is prachtig hoe deze hunkerend naar hoger
richting de sneeuwwitte hemel gaat
 
maar ik ken een bakstenen reuzenballon
die elke avond met adem
van spreken, lachen en muziek
gevuld wordt
 
omhoog gaat ze niet
maar haar vliegdrang vult de hele straat.
 
 
 
- Joost Oomen

Programma september t/m december

Het eerste, inspirerende deel van ons jubileumjaar zit erop! In het tweede deel van ons jubileumjaar presenteren we opnieuw bijzondere voorstellingen. Onze programmeurs hebben een divers programma samengesteld. Je hoort pop- en klassieke muziek, je ziet dans en toneel, musical en cabaret en we sluiten dit jaar spetterend af met een magische touch: Hans Klok! 
 
We hopen je ook in de tweede helft te ontmoeten in De Harmonie!
 
 

Jubileumprogramma t/m december

Muziek

Het gloednieuwe Woordvloed Festival is hét tweedaagse festival op 7 en 8 september waar het draait om de voorliefde voor muziek en taal. We presenteren je drie concerten. Met MEAU, Jet van Steen, Froukje, FLAIRE, MEIS en meer.
 

Klassiek

We trappen af met De Proeverij op zondag 8 september. Op deze ochtend krijg je kleine concertjes van talentvolle studenten van het Prins Claus Conservatorium op allerlei plekken achter de schermen van De Harmonie (waar de deuren normaal gesloten blijven). Met tussendoor een smakelijke proeverij, bereid door onze eigen koks.  
 

Muziek

Op 4 oktober nodigen we je uit  om mee te zingen tijdens Kleintje Hollands verdriet met o.a.  Danny Panadero. Een knipoog in ons jubileumprogramma naar hét smartlappenfestival van Friesland: Hollands Verdriet, dat jarenlang een begrip was in De Harmonie. Dompel je onder in een zee van Nederlandstalige gezelligheid! 

Muziek

De Harmonie & Explore the North presenteren op 11 oktober gezamenlijk de bijzondere performance MAHA + support act. Geïnspireerd door de rauwe energie van de punkjaren ’70 treedt zij met Bastiaan Bosman (bekend van Ploegendienst) op. Deze avond viert niet alleen een jubileumjaar maar verkent ook het thema ‘ontregeling.
  

Dans

Je ziet op 23 oktober de eerste grote zaal-productie van choreograaf Jan Martens: any attempt will end in crushed bodies and shattered bones, verbeeld door een groep van zeventien dansers van 18 tot 71 jaar. Met ieder een eigen levensloop eisen ze een voor een hun plek op het podium op.  

Jeugd en familie

Ook dit jaar kun je natuurlijk naar ons jeugdtheaterfestival Het Avontuur. Voor het jubileum lichten we er een voorstelling uit: De (8+) van Theater Artemis | HZT | hetpaleis. In deze familievoorstelling zie je mensen, die eigenlijk nooit iets hebben moeten missen, langzaam alles kwijtraken. Alsof iets of iemand ze een les wil leren. Een voorstelling over heel erg weinig dus. 
 

Klassiek

Op 8 november luister én kijk je naar Pynarello. Geen verantwoorde kost, maar alleen de beste Guilty Pleasures uit alle hoeken van de muziekwereld. Van Mozart tot Frans Bauer en van zoete klassieke aria's tot popsongs uit de jaren '80 en '90. Luisteraars kunnen het programma zelfs beïnvloeden! 

Toneel

De jaren van Het Nationale Theater & ITA is te zien op 9 november en is geregisseerd door de inmiddels vermaarde Eline Arbo. Een voorstelling over emancipatie, vrouw-zijn en klassenverschillen, naar de gelijknamige bestseller van Annie Ernaux. De jaren werd door de Nederlandse Toneeljury geselecteerd als één van de beste voorstellingen van afgelopen seizoen en actrice Mariana Aparicio won voor haar rol de Theo d’Or.
 

 Dans

De ontroerende dansvoorstelling Free Birds Fly van Compagnie Tiuri op 27 noevember gaat over vrijheid, die de mens en de samenleving in al haar kleuren, bevliegingen en tekortkomingen laat zien. Want wat is vrijheid nou eigenlijk? Compagnie Tiuri is een jong, vernieuwend en inclusief dansgezelschap met een harde kern van zelfopgeleide dansers met een beperking.

Cabaret

Hij heet Sezgin Güleç en is naar eigen zeggen de minst bekende gast die in de race zit om de definiërende stand-up comedian van deze tijd te worden. Sezgin werd door de Volkskrant uitgeroepen tot hét comedytalent van 2024. Eerder stond hij in De Harmonie in het voorprogramma van Patrick Laureij. Op 28 november met zijn voorstelling Wild, Barbaars & Bloeddorstig.
 

Entertainment

De legendarische Nederlandse illusionist Hans Klok maakt op 6 december zijn terugkeer op ons podium met een spectaculaire nieuwe show: Face the Future. Geïnspireerd door de razendsnelle technologische ontwikkelingen in AI en Virtual Reality, nodigt hij je uit om samen met hem een ongelooflijke magische reis door de tijd te maken. 

Jubileumvoorstellingen

Kleedkamer 11: onze nieuwe podcast

In de podcast Kleedkamer 11 van De Harmonie hoor je backstage verhalen en gesprekken die je vermaken, verwonderen en verder leren kijken. Samen met héle bekende en onbekende gasten duikt presentator Marijke Roskam in thema's van de voorstellingen in het jubileumjaar 2024: Drag als verbindende manier om diversiteit te vieren, een ode aan klassieke muziek en jong talent, klimaatstress en hernieuwde hoop, elkaar toch kunnen respecteren terwijl je iets totaal verschillend gelooft…

De Harmonie blijkt een minimaatschappij te zijn, zoveel meer dan alleen een plek waar je een kaartje koopt en achterover leunt. Luister, verdiep en vier het 150-jarig jubileum mee met De Harmonie. De eerste afleveringen vind je nu op Spotify.

Terugblik: programma t/m mei 2024

Actualiteit, toegankelijkheid en kwaliteit

In het eerste half jaar van 2024 hebben we vijf voorstellingen uit de bestaande programmering uitgekozen die we in de schijnwerpers zetten. Rondom deze voorstellingen en concerten organiseren we een heel scala aan jubileumactiviteiten.
 
De gekozen voorstellingen en concerten geven een duidelijk beeld van het theater dat wij nu en in de toekomst moeten en willen zijn. Een dwarsdoorsnede van ons profiel in de volle breedte. Maar vooral ook voorstellingen en concerten waar we heel trots op zijn en die we graag willen uitdragen. Die bijdragen aan actualiteit, toegankelijkheid en kwaliteit.
The Rotterdam Drag Show (geweest)
Vanessa van Cartier, Envy Peru, Janey Jacké e.a.
za 27 januari
Arcadi Volodos (geweest)
Pianist van wereldklasse
 vr 9 februari
Nicole Beutler Projects (geweest)
ATMEN (evolution is silently unfolding)
vr 8 en za 9 maart
Jesus Christ Superstar (geweest)
Jeangu Macrooy, Lucas Hamming, Alex Klaasen e.a.
wo 24 t/m zo 28 april
ONE SONG – Histoire(s) du Théâtre IV (geweest)
Miet Warlop | NTGent | Irene Wool vzw
za 11 en zo 12 mei

Open blik

Het jaar is van start gegaan met het lichtkunstwerk Spiegelingen op de gevel van de schouwburg, gemaakt door kunstenares Frouke ten Velden. De Harmonie als plek voor ontmoetingen en verbindingen, niet alleen tussen mensen, maar ook met andere kunsten. In Spiegelingen waren persoonlijke spullen van Leeuwarders verwerkt. Het kunstwerk was te zien tot 3 februari.
 

Iedereen mag zichzelf zijn

In december organiseerden we So You Think You Can Drag Fryslân als opwarmer voor The Rotterdam Drag Show. Na afloop van de Drag Show op 27 januiari organiseerden we de Love For All party waar iedereen welkom is. Dit was niet zomaar een feest; het is een viering van diversiteit, acceptatie en vreugde.

Liefde voor (klassieke) muziek

Op Blue Monday was tijdens de spits klassieke muziek te horen op het station van Leeuwarden, gespeeld door studenten van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Dit als voorbode op het concert van meesterpianist Arcadi Volodos  (vervanger van Maria Pires).
 
Voorafgaand aan dit concert gaf Jan Willem Rozenboom een extra inleiding op de NHL Stenden aan studenten. Op de dag voor het concert waren bezoekers uitgenodigd een openbare masterclass bij te wonen in De Harmonie waar pianiste Nino Gvetadze drie geselecteerde studenten les gaf. Tenslotte organiseerden we i.s.m. Keunstwurk een Workshop Arrangeren door muzikant Kobi Arditi in Toon.

Futurisme

In de Harmonie bieden we het podium aan de talenten van de toekomst. De dansvoorstelling (of avontuurlijke theaterbelevenis?) ATMEN  bood De Harmonie een podium om samen te denken al futurist: dat zorgt voor verbinding.
 
Met een Circulair Grand Café orgaiseerden we een middag vol ontmoetingen en inspiratie met partners van Circulair Fryslan, organisaties uit cultuursector en de jonge generatie Friezen. We nodigden inspirerende sprekers uit, maakten een podcast, organiseerden tentoonstellingen en programmeerden korte voorstellingen over de toekomst van onze planeet.

Ontmoeting, traditie en vernieuwing

We zoeken verbinding met jonge generatie via een oud, bekend verhaal: de musical Jesus Christ Superstar. Samen met Firda gaf de Harmonie vorm aan een reeks lessen burgerschap en levensbeschouwing. De aftrap hiervoor vond plaats na de voorstelling. Op 20 juni organiseerde Firda in de Harmonie een landelijk symposium over burgerschapslessen voor het MBO.
 

Eenheid in verscheidenheid

De internationale voorstelling One Song als onderdeel van het PAFFF festival kan gezien worden als opmaat naar 2025 met meer internationale voorstellingen.
Onze nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van nieuwe voorstellingen, aanbiedingen en nog veel meer!
Welke nieuwsbrief wil je ontvangen?

Wekelijks een update met nieuws over voorstellingen en De Harmonie

Een wekelijkse update voor iedereen tussen 12 en 29 jaar

Aanmelden

Zoeken