Bedankt voor #150 jaar De Harmonie

Bedankt, dat je er bent!

Dit jaar vieren we ons 150-jarig bestaan. Van een sociëteit is De Harmonie uitgegroeid tot een schouwburg waar lokaal, regionaal en (inter)nationaal toptalent een podium vindt voor publiek uit even zoveel streken. Een schouwburg waar iedereen welkom is, en waar iedereen wel een relatie mee heeft. Hier vinden op vele manieren betekenisvolle ontmoetingen en verbindingen plaats. In eerste plaats met publiek en artiesten. Die emotioneren, inspireren, betoveren, verrassen en zetten aan het denken. 
 
Dat we er zijn hebben we te danken aan jou, ons publiek, en de gemeenschap. Aan de gemeente, raadsleden, burgemeesters, wethouders, maatschappelijke en culturele organisaties, onderwijsinstellingen, directies, besturen, vrienden, sponsoren, vrijwilligers, programmeurs, technici en zoveel ander personeel. Dankbaar maken we ons op voor de volgende 150 jaar. Met meer energie dan ooit. 
 

Ons jubileumprogramma

Als dank aan jou hebben we een speciaal jubileumprogramma samengesteld. Met een jaar lang elke maand een jubileumvoorstelling inclusief een diverse randprogrammering, in samenwerking met veel organisaties. We zoeken elke keer naar verbinding met lokale partners en/of naar verankering in concrete groepen in gemeente Leeuwarden of in Friesland. Lees vooral door, zorg dat je erbij bent en reserveer nu alvast. Wij zorgen dat we klaarstaan.
 
Je herkent alles rondom ons jubileumjaar door het speciale #150jaar logo.
je had ook prima
een blauwe bloem
die bloeit één lente lang
kunnen planten
of een torenvalk
die de zoveelste toren werd
 
maar je zette een stel stoelen op het plein
 
waar een Fries achter een rood gordijn
in een Deense prins veranderde
voor een veehouder die daarnaar
komt kijken vanuit het donker
een net pak met een stel klompen eronder
 
bedankt daarvoor
tuurlijk, je kunt naar buiten gaan
en een lichtgrijs ballonnetje loslaten
en het is prachtig hoe deze hunkerend naar hoger
richting de sneeuwwitte hemel gaat
 
maar ik ken een bakstenen reuzenballon
die elke avond met adem
van spreken, lachen en muziek
gevuld wordt
 
omhoog gaat ze niet
maar haar vliegdrang vult de hele straat.
 
 
 
- Joost Oomen

Harmonie als podium voor alle kunstvormen: programma t/m mei 2024

Actualiteit, toegankelijkheid en kwaliteit

In het eerste half jaar van 2024 hebben we vijf voorstellingen uit de bestaande programmering uitgekozen die we in de schijnwerpers zetten. Rondom deze voorstellingen en concerten organiseren we een heel scala aan jubileumactiviteiten.
 
De gekozen voorstellingen en concerten geven een duidelijk beeld van het theater dat wij nu en in de toekomst moeten en willen zijn. Een dwarsdoorsnede van ons profiel in de volle breedte. Maar vooral ook voorstellingen en concerten waar we heel trots op zijn en die we graag willen uitdragen. Die bijdragen aan actualiteit, toegankelijkheid en kwaliteit.
The Rotterdam Drag Show (geweest)
Vanessa van Cartier, Envy Peru, Janey Jacké e.a.
za 27 januari
Arcadi Volodos (geweest)
Pianist van wereldklasse
 vr 9 februari
Nicole Beutler Projects
ATMEN (evolution is silently unfolding)
vr 8 en za 9 maart
Jesus Christ Superstar
Jeangu Macrooy, Lucas Hamming, Alex Klaasen e.a.
wo 24 t/m zo 28 april
ONE SONG – Histoire(s) du Théâtre IV
Miet Warlop | NTGent | Irene Wool vzw
za 11 en zo 12 mei

Volledig jubileumprogramma

Open blik

Het jaar is van start gegaan met het lichtkunstwerk Spiegelingen op de gevel van de schouwburg, gemaakt door kunstenares Frouke ten Velden. De Harmonie als plek voor ontmoetingen en verbindingen, niet alleen tussen mensen, maar ook met andere kunsten. In Spiegelingen waren persoonlijke spullen van Leeuwarders verwerkt. Het kunstwerk was te zien tot 3 februari.
 

Iedereen mag zichzelf zijn

In december organiseerden we So You Think You Can Drag Fryslân als opwarmer voor The Rotterdam Drag Show. Na afloop van de Drag Show op 27 januiari organiseerden we de Love For All party waar iedereen welkom is. Dit was niet zomaar een feest; het is een viering van diversiteit, acceptatie en vreugde.

Liefde voor (klassieke) muziek

Op Blue Monday was tijdens de spits klassieke muziek te horen op het station van Leeuwarden, gespeeld door studenten van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Dit als voorbode op het concert van meesterpianist Arcadi Volodos  (vervanger van Maria Pires).
 
Voorafgaand aan dit concert gaf Jan Willem Rozenboom een extra inleiding op de NHL Stenden aan studenten. Op de dag voor het concert waren bezoekers uitgenodigd een openbare masterclass bij te wonen in De Harmonie waar pianiste Nino Gvetadze drie geselecteerde studenten les gaf. Tenslotte organiseerden we i.s.m. Keunstwurk een Workshop Arrangeren door muzikant Kobi Arditi in Toon.

Futurisme

In de Harmonie bieden we het podium aan de talenten van de toekomst. De dansvoorstelling (of avontuurlijke theaterbelevenis?) ATMEN biedt De Harmonie ons een podium om samen te denken al futurist: dat zorgt voor verbinding.
 
Met een Circulair Grand Café organiseren we een middag vol ontmoetingen en inspiratie met partners van Circulair Fryslan, organisaties uit cultuursector en de jonge generatie Friezen. We nodigen inspirerende sprekers uit, maken een podcast, organiseren tentoonstellingen en programmeren korte voorstellingen over de toekomst van onze planeet.

Ontmoeting, traditie en vernieuwing

We zoeken verbinding met jonge generatie via een oud, bekend verhaal: de musical Jesus Christ Superstar. Samen met Firda geeft de Harmonie vorm aan een reeks lessen burgerschap en levensbeschouwing. De aftrap hiervoor vindt plaats na de voorstelling. Op 20 juni organiseert Firda in de Harmonie een landelijk symposium over burgerschapslessen voor het MBO.
 

Eenheid in verscheidenheid

De internationale voorstelling One Song als onderdeel van PAFFF wordt gezien als opmaat naar 2025 met meer internationale voorstellingen.
Onze nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van nieuwe voorstellingen, aanbiedingen en nog veel meer!
Welke nieuwsbrief wil je ontvangen?

Wekelijks een update met nieuws over voorstellingen en De Harmonie

Een wekelijkse update voor iedereen tussen 12 en 29 jaar

Aanmelden

Zoeken