Educatie

Mogelijkheden voor het Primair Onderwijs

Schoolvoorstellingen (alle leeftijden)
Stadsschouwburg De Harmonie wil graag meer schoolvoorstellingen voor basisscholen programmeren. Wil je hier over meedenken, neem dan vooral contact met ons op. Verder is De Harmonie aangesloten bij het Kunstmenu van Kunstkade. Dit is een cultuur-educatief programma voor de basisscholen in de gemeente Leeuwarden. In seizoen '22/'23 komen groep 5/6 leerlingen bij ons op bezoek om 'Het Juffenballet' van Maas Theater en Dans te ervaren.

Techniekworkshop (groep 5/6/7/8)
In onze techniekworkshop wordt een beroep gedaan op de 21e-eeuwse vaardigheden. Kinderen leren deze vaardigheden het beste op een ontdekkende en ervaringsgerichte wijze. Daarom mogen de kinderen in onze techniekworkshop zelf aan de slag. Onze technici helpen ze te leren hoe licht en geluid een scene kan versterken. Deze workshop is onderdeel van het Techniekmenu van Kunstkade, maar is ook los te geven. Stuur ons gerust een berichtje als je geïnteresseerd bent. 

Harmonie Musicalweek (groep 8)
De afscheidsmusical van groep 8 is natuurlijk een bijzonder moment en wij bieden de kans om die in een echt theater op te voeren. Neem met een knaller van een voorstelling afscheid van de basisschool! Alles zit erop en eraan: licht, geluid, techniek en eigen kleedkamers. 
Helaas is er plek voor een beperkt aantal scholen. Neem dus snel contact op, om te kijken wat de mogelijkheden zijn. 

Mogelijkheden voor het Voortgezet, Middelbaar en Hoger Onderwijs

Overzicht schoolvoorstellingen

Drie zussenMeeuw jonge theatermakers

donderdag 23 & vrijdag 24 november - 14:30 uur

Jongerentheater

14+
havo, vwo, mbo
€13,50

kunst&cultuur, geschiedenis

Een provinciestadje, drie zussen. Ze dromen maar van één ding: verhuizen naar de grote stad, naar Moskou. Daar is het echte leven. Daar wonen knappe jongens waarmee je een normaal gesprek kunt voeren. Maar of ze ooit in Moskou terecht zullen komen? Drie zussen is een bewerking van de beroemde theatertekst van Anton Tsjechov. Over drie meisjes die alles in het werk stellen om gelukkig te worden. Ze proberen te ontsnappen aan somberheid, mislukking, twijfel en onzekerheid. Een voorstelling over de maakbaarheid van geluk.
O ja, en er is ook nog een broer.
Drie Zussen is de nieuwste voorstelling van het Leeuwarder
gezelschap Meeuw jonge theatermakers, die in De Harmonie in
première gaat. Met twaalf zeer talentvolle jongeren.
Gemaakt door en voor jongeren.


Lees Meer

HIGHAya

donderdag 23 november - 14:30 uur

Jongerentheater

12+
alle niveaus
€10,00
kunst&cultuur, maatschappijleer, filosofie

High gaat over high on life! Een dansvoorstelling van Aya’s huischoreograaf Anne Suurendonk over extreme levenslust. De drive om alles te
voelen en te ervaren. In extase raken en in het hier en nu zijn.
Daarvoor moet je grenzen verkennen en risico’s nemen. Laten we alles eruit halen wat erin zit en het leven vieren. Je weet nooit hoe lang het duurt. Pijn en verlies horen erbij, voor iedereen. Je kunt er bang voor zijn. Want zonder downs, zijn er ook geen ups. Een verhaal over bewust leven en echt aanwezig zijn.

Lees Meer

So far so goodWat we doen

maandag 27 & dinsdag 28 november - diverse tijden

Jongerentheater

14+
alle niveaus
€10,00
kunst&cultuur, maatschappijleer, filosofie, muziek

De avond valt. We zitten in een winkel. Buiten op straat bouwt de onrust op. Binnen proberen we grip te krijgen op wat er precies aan de hand is aan de andere kant van de winkelruit. Zijn die jongeren daar aan het hangen? Vieren ze een feestje of wordt dit een potje asociaal rellen? En waarom zijn ze daar? Dit is verveling. Nee, woede over hoe de samenleving naar hen kijkt. Of zijn ze pionnen in een crimineel plan?
Met een ensemble van professionele dansers en jonge bewegers maakt Donna Chittick een continue choreografie achter (en tegen) de winkelruit. Binnen laat Floris van Delft zijn acteurs op het scherpst van de snede gesprekken voeren over wat daarbuiten gebeurt. Wat denkt de winkeleigenaar? En de moeder, de burgemeester, de wijkagent, een pizzabezorger, een journalist of een voetbalhooligan? Allemaal proberen ze grip te krijgen op de chaos aan de andere kant van de winkelruit.

 

Lees Meer

Don’t wanna touchDOX en Younggangsters

dinsdag 28 november - diverse tijden

Dans

14+
alle niveaus
€10,00
kunst&cultuur, gym/lichamelijke opvoeding, maatschappijleer, muziek, filosofie

Een omhelzing, een kus, een schouderklop, boks of ferme handdruk. Het kan zo vanzelfsprekend zijn om elkaar aan te raken, maar soms is het doodeng. Want wat als je aanraking verkeerd begrepen wordt door de ander, of door de omgeving?
In Don’t Wanna Touch duiken YoungGangsters en DOX vol in de angst voor aanraking en omhelzen we het ongemak. Met uitdagende scènes onderzoeken we liefdevolle, gewelddadige, seksuele en vriendschappelijke aanraking. Waarom kan een simpele handshake al awkward zijn? Waar komt de schaamte vandaan bij sommige aanrakingen? En wanneer trek je een grens?
Regisseur Annechien de Vocht en choreograaf Simon Bus creëren samen met vijf energieke performers een spannende mix van hiphop en “actietheater”. Met (on)gemak, humor en kwetsbaarheid stellen we grenzen èn beuken we collectief door de hokjes rondom aanraking en intimiteit heen. Are you ready to be touched?

 

 

Lees Meer

Sawdust SymphonyMichael Zandl, David Eisele & Kolja Huneck

woensdag 29 november - 14:30 uur

Circus

15+
MBO
€10,00
diverse vakken

Een voorstelling waar circus gecombineerd wordt met hout bewerken op het toneel. Het oude vakmanschap lijkt te verdwijnen, maar in deze circusvoorstelling wordt ingespeeld op de wil om te blijven creëren. Het gaat over het proces van idee naar bouwsel en de relatie tussen gereedschap en mensen. Drie personages ontdekken en veranderen zichzelf en hun eigen werkruimte.

Lees Meer

1000+1 nachtToneelmakerij & Sadettin K

dinsdag 12 & woensdag 13 december - diverse tijden

Muziektheater

brugklas
alle niveaus
€10,00
kunst&cultuur, nederlands, maatschappijleer, filosofie, muziek

De verhalen van Duizend-en-een-nacht kennen we vooral van de sprookjesachtige Disney-films zoals Aladdin, Sinbad en Ali Baba en de veertig rovers. De Toneelmakerij en meesterverteller Sadettin Kırmızıyüz gebruiken deze eeuwenoude vertellingen als inspiratie voor de nieuwe muzikale familievoorstelling 1000+1 nacht. Laat je betoveren door de kracht van verhalen.
Layla ligt in het ziekenhuis. Ze slaapt, heel diep. Vader Ersin zit dag en nacht aan haar bed en vertelt haar de verhalen uit Duizend-en-een-nacht. Iedereen in het ziekenhuis luistert mee, van de hoofdarts tot de schoonmaker. In Layla’s fantasie komen de verhalen tot leven. Stoere krijgsters bewegen op het ritme van de hartslagmeter, djinns komen tevoorschijn uit een infuus. Terwijl de artsen druk om haar bed dansen, vliegen Layla en haar vader over woestijnen, dobberen ze langs onbewoonde eilanden en dwalen ze door sprookjessteden. Het ziekenhuis en de fantasiewereld lopen steeds meer door elkaar. Wat zeker is: zonder de deskundigheid van de artsen zal Layla niet beter worden, maar zonder de liefdevolle verhalen van haar vader ook niet.

Lees Meer

IK... eh ikHet Houten Huis

maandag 22 & dinsdag 23 januari - diverse tijden

Jeugd & Familie

6+
alle niveaus
€10,00
kunst&cultuur, maatschappijleer, filosofie, muziek

 

Ik loop de laatste tijd te vaak tegen mezelf aan. Vanochtend vertrok ik op tijd van huis, maar eenmaal buiten bleek ik gedeeltelijk nog in bed te liggen. Toen ik ‘s avonds terugkwam, had mijn achtergebleven ik de deur geblokkeerd. Door het raam zag ik hem door het huis rennen. Alles was overhoop gehaald. De letters uit de computer waren in de koelkast gepropt, mijn goudvis zwom tussen de kamerplanten en m’n vuile was hing buiten te drogen. Hijzelf glipte snel weg in het schilderij. Nu verschuil ik me onder de dekens, maar ik weet dat hij me bekijkt…
Over Het Houten Huis:
Muziektheatergezelschap Het Houten Huis staat symbool voor het leven; waar soms ook iets piept en kraakt of een onverwachte gast langskomt. Overdag spelen ze voor schoolklassen, van kleuter tot puber. Maar als ‘s avonds volwassen mensen met hetzelfde ongeloof de zaal uitkomen, blijkt dat ontroering en fantasie geen leeftijdsgrens kennen.

Lees Meer

Mijn huis, de rest van de wereld en daarbuitenJudith Nab

woensdag 31 januari t/m zondag 4 februari - diverse tijden

Visueel theater

brugklas
alle niveaus
€10,00
kunst&cultuur, maatschappijleer, muziek, filosofie, biologie,
tekenen, multimedia

Mijn huis, de rest van de wereld en daarbuiten is een voorstelling zonder spelers in de vorm van een huisje waarin ongeveer 25 mensen kunnen plaatsnemen.
In dit project wordt vorm gegeven aan wat zou kùnnen bestaan, maar waarvan we (nog) niet weten dàt het bestaat. Oftewel ‘Wat je verzint kan net zo goed waar zijn (of waar worden)’.
Tijdens ‘ateliers’ tussen 2011 en 2014 heeft Judith Nab ideeën van kinderen en wetenschappers verzameld.
Zij reizen naar het onbekende: de binnenkant van de aarde, naar de diepzee, en door het universum.

Lees Meer

WinterwaterFeikes Huis

vrijdag 1 maart - 14:30 uur

Jongerentheater

14+
alle niveaus
€10,00
kunst&cultuur, maatschappijleer, filosofie, tekenen, muziek, fries

Winterwater is gebaseerd op de debuutroman van Lex Paleaux (2020) - een fictief verhaal gebaseerd op feiten. Het gaat over een onbevangen kind, dat met verwondering de wereld bekijkt. Hij groeit op in een traditioneel Fries dorp, met zijn strenggelovige Friese moeder, zijn Franse vader en twee oudere broers. Met oneindige nieuwsgierigheid stelt hij van jongs af aan grote vragen, maar behalve zijn Pake wil eigenlijk niemand die horen. Het wordt de jongen steeds pijnlijker duidelijk dat hij anders is dan zijn omgeving. Gelukkig vindt hij troost bij Freddy Mercury, de hond van de buren en in zijn grote fantasie.
Naarmate Lex ouder wordt neemt iedereen steeds meer afstand van hem. Hij begrijpt niet waarom alles gaat zoals het gaat. Als tiener wordt zijn eenzaamheid ondraaglijk en zijn kinderlijke verwondering slaat om in rebellie, onhandelbaar gedrag en een steeds grotere existentiële wanhoop.

Lees Meer

SpaghettirellenTheatergroep De Jonge Honden

donderdag 7 maart - 14:30 uur

Jeugd & Familie

12+
alle niveaus
€10,00
kunst&cultuur, geschiedenis, maatschappijleer, filosofie

Eind jaren vijftig haalt de Nederlandse regering Italiaanse, jonge mannen naar Twente om als gastarbeider in de textielindustrie te werken. De Italianen gaan voor hun werk naar de fabriek, en wonen in kosthuizen en pensions. Maar in hun vrije tijd willen de Italianen ook iets te doen hebben: in discotheken, snackbars en op de kermis raken ze in contact met de Twentse jeugd.
Over die ontmoeting gaat Spaghettirellen, een avontuurlijke openluchtvoorstelling van Theatergroep De Jonge Honden vol verliefde nozems en jongeren met dromen. Een smeuïge ‘Spaghettiwestern’ over clashende culturen, vooroordelen en het bevechten van je vrijheid. Een voorstelling over een bizarre geschiedenis die lang niet iedereen meer kent, maar te interessant is om niet te vertellen.

Lees Meer