Over De Harmonie

Al 150 jaar een begrip

De Harmonie is een iconisch gebouw in het midden van de stad Leeuwarden. In onze stadsschouwburg is ruimte voor intieme pareltjes naast grootschalige producties. We gaan voor de hoogste kwaliteit, zowel op het gebied van de voorstellingen als onze horeca.

We willen een schouwburg zijn voor iedereen en werken daarom hard aan een duurzame, veilige en bereikbare plek voor iedereen uit Leeuwarden, Friesland en daarbuiten. Hoe? Je leest er hier alles over. 

Onze Visie

Wij bieden een kwalitatief onderscheidend aanbod. Actueel, toegankelijk en met oog voor onze omgeving. Als theater zijn we gastvrij en de place to be. Met ons programma bieden we een venster op de wereld en verbinden we ons met de mensen en organisaties om ons heen. Hiermee bedienen wij een zo breed mogelijk publiek, zijn wij dé spil in cultureel en maatschappelijk Friesland en nemen wij als presentatiepodium een vitale positie in.

Onze Missie

De Harmonie wil zoveel mogelijk mensen in aanraking brengen met kunst en cultuur. Want cultuur verbindt en verrijkt. Ze draagt bij aan ieders leven en zorgt voor een vitale en veerkrachtige samenleving.
 

Duurzaamheid in De Harmonie

Eerlijkheid, duurzaamheid en vrijheid zijn kernwaarden die we koesteren en die de basis vormen van onze gehele bedrijfsvoering. We willen ons publiek een fijne avond bezorgen, dus we verliezen zeker het comfort niet uit het oog. 
 
We voldoen aan strenge normen voor duurzaamheid, milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen. We besparen energie én wekken eigen energie op met zonnepanelen. We serveren een heerlijk menu met biologische en lokale producten. Voor onze inspanningen hebben we al sinds 2016 het Gouden Green Key Certificaat.
 
Alles weten over wat we doen om verantwoord te ondernemen? 
 

Verantwoord maatschappelijk ondernemen

We zijn ons erg bewust van onze rol in de samenleving. Graag nemen wij een voorbeeldfunctie aan: we zien ons theater als de ontmoetingsplek van de toekomst. Een plek waar verschillende groepen samenkomen, waar initiatieven uit de stad en omgeving een plek vinden en tot bloei kunnen komen.
 

Fair Practice Code

We volgen nauwgezet de Fair Practice Code, die we zien als waardevolle gedragscode voor verantwoord maatschappelijk ondernemen en (samen)werken in de culturele sector. Gelijkwaardigheid staat bij ons hoog in het vaandel. Met al onze partners, coproducenten en dienstverleners werken we aan een gezonde en productieve creatieve relatie, die voortkomt uit vertrouwen en geloof in elkaars kracht.

Governance Code Cultuur

Een correcte naleving van de Governance Code Cultuur achten wij vanzelfsprekend. Onze koers en daaruit volgend beleid komt voort uit een gezonde dialoog tussen ons bestuur (bestaande uit onafhankelijke en onbezoldigde leden) en onze organisatie. Draagvlak is voor ons van groot belang en beslissingen komen met zorgvuldigheid en integriteit tot stand.
 

Code Diversiteit en Inclusie

Ook de Code Diversiteit en Inclusie onderschrijven wij met kracht. We zoeken actief naar een vanzelfsprekende representatie en diversiteit in ons programma, partners, personeel en publiek. We willen programmeren vóór maar ook mét zoveel mogelijk verschillende (doel)groepen in onze diverse samenleving. 
 
 

Geschiedenis van De Harmonie

De Vereniging De Harmonie bestaat al sinds 1874, en in 1881 werd de bouw van sociëteit De Harmonie voltooid. Destijds een plek voor de elite die gebruikt werd voor kleinschalige podiumkunsten tot massale niet-artistieke evenementen. Er waren tentoonstellingen, warenshows, veilingen, beurzen, gymnastiekoefeningen, school - en bedrijfsfeesten, circussen, maar ook filmvoorstellingen en popconcerten. 

In 1991 werd de oude Harmonie gesloopt om plaats te maken voor een nieuw en modern gebouw dat voor een veel ruimer publiek toegankelijk moest zijn. Hier werd de beroemde architect Frits van Dongen voor gevraagd.

1995: een nieuw gebouw

In 1995 werd het nieuwe gebouw geopend door toenmalige Koningin Beatrix. Het unieke ontwerp door architect Frits van Dongen is gebaseerd op de wateromgeving van Friesland. De Harmonie ligt prachtig aan het water en hoort met drie zalen tot de top van de Nederlande theaters. Door de verschillende theaterzalen en foyers is De Harmonie multifunctioneel inzetbaar voor theater- en muziekproducties, maar ook voor festivals en grote congressen.
  
Leuk weetje: Het ontwerp van de Middenzaal, met zijn geweldige akoestiek, bleek zelfs zo goed te zijn dat het is overgenomen voor het ontwerp van de Heineken Music Hall (tegenwoordig AFAS Live). En dat is best iets om trots op te zijn vinden wij!

Toekomstplannen

We willen natuurlijk up-to-date blijven en zijn inmiddels nieuwe plannen aan het maken om De Harmonie klaar te maken voor de toekomst. Samen met de oorspronkelijke architect, Frits van Dongen, is gewerkt aan een visieplan voor ons theater.
 
Er worden noodzakelijke bouwtechnische aanpassingen gedaan en groot onderhoud gepleegd om het gebouw comfortabel voor bezoeker te houden. Bijvoorbeeld door het plaatsen van nieuw thermisch isolerend glas. Maar er liggen meteen ook kansen voor aanpassingen in de buitenruimte voor aansluiting bij transformerende Ruiterskwartier. 

De Harmonie en omgeving

Een wens is om de entree te verplaatsen. Deze entree komt in het midden van het gebouw en is hierdoor beter zichtbaar en toegankelijk, en verlaagt de drempel naar het theater. De oude entree kan dan worden ontwikkeld tot een multifuncionele ruimte  voor cultuur, horeca en maatschappelijke activiteiten.  
 
Ook de invulling van de openbare ruimte vraagt om een nieuwe inrichting. Bijvoorbeeld het creëren van meer terrasruimte en mogelijkheden voor het organiseren van bijzondere evenementen in de buitenruimte. 
 
 

Jaarstukken & jaarverslag

Hieronder vind je de jaarstukken en het jaarverslag van De Harmonie. Inclusief het nieuwe koersplan Vernieuwen en Verbinden.
Klik hier voor onze statuten.
Koersplan
In 2022 legden we De Harmonie onder de loep en zetten gezamenlijk een nieuwe koers uit. Lees hier online onze koers tot en met 2026 of bekijk de pdf.

Jaarstukken & Jaarverslag 2022
Bekijk hier de jaarstukken van 2022.
Bekijk hier het jaarverslag van 2022.
 
Onze nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van nieuwe voorstellingen, aanbiedingen en nog veel meer!
Welke nieuwsbrief wil je ontvangen?

Wekelijks een update met nieuws over voorstellingen en De Harmonie

Een wekelijkse update voor iedereen tussen 12 en 29 jaar

Aanmelden

Zoeken